Cele mai bune rețete de castraveți în oțet sunt cele pe care le facem în casă, asta pentru că știm exact ce ingrediente folosim. Iată cele mai rapide, simple și delicioase rețete de castraveți în oțet pe care le poți face, fără bătăi de cap, în propria bucătărie.
Castraveții în oțet sunt perfecți lângă o tocăniță, lângă friptură sau în salata de boeuf. Învață cum să-i prepari și-i vei avea toată iarna în propria cămară.
Rețeta de castraveți în oțet bulgărești este foarte populară și ușor de preparat. Este important de precizat că această rețetă este concepută pentru borcane de 800 de ml.
Așezăm pe fundul borcanelor 2-3 rondele de ceapă, 2-3 de morcovi, 2-3 bucăți de usturoi și câte o măciulie de mărar după care așezăm cu grijă castraveciorii . După ce i-am așezat turnăm oțet, până la prima dungă a borcanului, adică aproximativ 150 de ml. Apoi, se pune o lingură de sare grunjoasă și două de zahăr. Mai punem codițe și frunze de mărar și condimente pentru murături, apoi completăm cu apă până la gâtul borcanelor și infiletăm capacele. Așezăm borcanele într-o oală cu gură mai largă și turnăm apă până la gâtul borcanelor.
Punem oala pe foc și o lăsăm să fiarbă la foc încet doar 5 minute după ce a atins punctul de fierbere. Apoi stingem focul și lăsăm borcanele în apă fiartă până se răcesc definitiv.
Castraveții în oțet dulci sunt preferații multora. Este adevărat că pentru această rețetă este nevoie de mai mult zahăr, însă, la final, vor ieși delicioși.
Se spală castraveţii şi se aşază în borcane. Se pun la fiecare în borcan câte 10 boabe de piper, 2-3 căţei de usturoi, o foaie de dafin, floare de mărar, o linguriţă boabe de muştar, o linguriţă de sare, una de zahăr, 4 linguri de oţet şi se completează cu apă.
Borcanele se închid ermetic cu capace şi apoi se pun la fiert, la bain-marie, socotind 15 minute de când le pui pe foc. Se lasă să se răcească în apă, apoi se scot şi se depozitează la loc răcoros.
Rețeta bunicii de castraveți în oțet nu este deloc una complicată, însă va fi cu siguranță o reușită ce te va duce cu gândul la copilărie. Iată cum se prepara:
Castraveții se pun în borcanele sterilizate, la baza cărora s-au așezat cîteva rondele de ceapă și de usturoi și 1-2 măciulii de mărar. Se toarnă apă peste ei pentru a se măsura cantitatea de lichid necesară, apoi se varsă apa. Se calculează și se pun într-un vas pe foc, o parte de oțet și 3 părți de apă, în care se adaugă sarea, zahărul și condimentele. Se lasă soluția lichidă să fiarbă pentru 2-3 clocote, până se topesc zahărul și sarea. Borcanele cu castraveți se așază într-o tavă metalică și se toarnă soluția lichidă, fierbinte, în ele. Se înfiletează rapid capacele și se învelesc. Se lasă așa până se răcesc.
2 kg castraveți
2 l apă
50 g sare
250 ml oțet
15 fire mărar sau fenicul
30 boabe enibahar
Se amestecă apa cu sare și oțet. Jumătate din condimente se toarnă într-un borcan de 4 l și se așază castraveții deasupra. Se pun apoi restul de condimente și se toarnă lichidul. Se apăsa cu o farfurioară întoarsă, ca toți castraveciorii să fie complet acoperiți de lichid. Se lasă să fermenteze 1–3 săptămâni, timp în care se ia spumă zilnic, până nu mai urcă bule de aer la suprafața. Apoi se țin 3 săptămâni într-un loc răcoros. Se consumă imediat cum se deschide borcanul.
Ingrediente
Rețeta este concepută pentru borcane de 800 de ml și se prepară astfel:
Se toacă ceapa mai mare, morcovii rondele și hreanul bețișoare. În borcane se pune o linguriţă de condimente (amestec între boabele de muştar, piper şi seminţe de mărar), apoi ceapa şi se aşază castraveţii. Printre ei se pun şi câteva tije de morcovi şi hrean. Peste castraveţi, în fiecare borcan se pun doi căţei de usturoi şi o frunză de dafin, apoi se adaugă o linguriţă de vârf cu sare şi una cu zahăr. Se toarnă cinci linguri de oţet în fiecare borcan. La sfârşit, se umplu borcanele cu apă rece, se înfiletează capacele şi se fierb la bain marie, la foc mic, până îşi schimbă culoarea.
Zeama de castraveţi muraţi hidratează mai repede și pentru o durată mai lungă de timp. În plus, favorizează pierderea în greutate, deoarece ingredientul principal al acestui suc este oțetul. Studiile arată că un consum zilnic de oţet ajută la pierderea sănătoasă în greutate. Dupa 12 săptămâni, participanţii la un studiu în cadrul căruia au primit o cantitate mică de oțet în fiecare zi au pierdut mai mult în greutate decât cei care nu au consumat oţet deloc.
Un alt beneficiu al consumului de suc de murături este scăderea nivelului de zahăr din sânge. Fluctuaţiile nivelului de glicemie în sânge pot duce la complicații grave de sănătate, inclusiv pierderea vederii, insuficienţă cardiacă şi leziuni renale.